Oszd meg másokkal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Cashflow, pénzügyek gyerekeknek


Gyerekeknek pénzügyekről

"Nem lehet elég korán kezdeni". Ez az amit a pénzügyekről is el lehet mondani.
Nem kell egyből arra gondolni, hogy komplett cashflow vagy hitel, befektetés és egyéb hasonló dolgokkal kell tömni a gyerek fejét. Nem is a PÉNZ maga az amit meg kell tanulnia. Nevezhetjük akárminek, de egy a lényeg:
Meg kell tanulnia azt, hogy tudjon gazdálkodni abból amije van.
Ha az őskorban élnénk majdnem ugyanezt kéne megtanulnia csak akkor bogyókban meg mammutokban számolnánk és nem az eladósodás, hanem az éhenhalás lenne a tét.

Társasjáték, takarékosság, gyűjtés

Van pár társasjáték amiből tanulni lehet, igaz ezek jó drágák. Hiába a gyerekekből lehet meggazdagodni mivel rájuk az ember nem sajnálja a pénzt...
Ellenben van sok olyan módszer is amit alkalmazva többet elérhetünk, mint a drága játékokkal.
Azzal, hogy: "ha 18 évig napi 5 Ft-ot elteszel akkor X Ft-od lesz" nem lehet célt érni egy gyereknél aki talán még fel sem tudja fogni mit jelent 18 évesnek lenni. Azt sem, hogy mit jelent 1-2 hónap múlva.
Valljuk be: nekik most kell és azonnal és minden. Akárhogy neveljük őket ez így marad. Megtanítani azt tudjuk, hogy ezt a késztetést elnyomják és gondolkodva kierőszakolják azt, hogy azt a cukrot most nem akarom megvenni...
Ha ez szokássá válik akkor eredményes a nevelésünk ezen a téren. Ha csak kínszenvedés akkor amint önálló döntéseket hozhat el fog adósodni.

Takarékosság 1 hónap, 2 hónap, 3 hónap?

Nem elég azt megtanítani, hogy mindig tegyen félre pénzt stb... Meg gyűjtsön biciklire, psp-re, wii-re. Azt is meg kell tanítani, hogy mi az amivel pénzt tud megtakarítani.
Egy egyszerű példa: Tegyük fel az iskola 750 méterre van tőlünk. Ha minden nap autóval visszük akkor ez naponta 1,5 km. Ha autóval is hozzuk haza akkor 3 km. Ez 30 Ft-al számolva ami talán még kevés is 90 Ft/nap vagyis 450 Ft/hét. Ha gyalog is elmehet iskolába anélkül, hogy ez probléma lenne akkor ez már egy gyűjtési alap. Egyszerűen átbeszéljük vele, hogy ez a családnak ennyibe kerül. Ha ő gyalog elmegy iskolába akkor ezt a pénzt megkaphatja.
Első lépésként mondjuk minden nap megkapja a felét a másik felét hetente.
Ha két három ilyen dolgot összeszedünk máris ráérezhet arra, hogy egy csomó dolog van ahonnan pénzt tud szerezni becsületes úton úgy, hogy szinte semmit sem kell tennie.
Többet érünk ezzel, mintha naponta adunk neki 50 Ft-ot és megpróbáljuk rávenni, hogy ne költse el.


Ha tetszett oszd meg másokkal is:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez